Hoppa till innehåll

20/5-2012. Vita Nova Verlag, i Luzern vad är det?

maj 20, 2012

I den samling av böcker i pdf-format jag fick förra veckan ingick en bok utgiven av SS som går igenom argumenten MOT Nationalsocialismen. Den boken,  Angriff auf die Nationalsozialistische Weltanschauung, skriven av Schwarz, 1936 och utgiven av Zentralverlag der NSDAP, är faktiskt ganska intressant. Den anger en lång rad böcker som skrivits mot nazismen. Böcker som är okända idag.

Ett förlag vars antinazistiska böcker ofta citeras i SS boken ovan är Vita Nova Verlag i Luzern. Ett förlag som verkar ha haft en kristen, antinazistisk och antibolsjevistisk profil. Namnet sa mig inte mycket först men så googlade jag lite och ramlade rakt in i Rudolf Rössler. Det var alltså DEN Rössler som gav ut antinazistiskt material i massor.

För den som inte vet vem han är så ledde han en spiongrupp som under det andra världskriget jobbade för Sovjet, men även för britterna, i Schweiz och som var känd för att ha så bra och exakta källor. Jag läste en bok om spionringen för några år sen, minns jag. Rössler var en av de skickligaste spioner som någonsin funnits.

För att citera ett sånt exempel ur SS-boken, ur en av de antinaztiska böckerna som gavs ut på förlaget (snabböversatt):

Händelserna i Tyskland har visat för alla vilket farligt gift rasismen är, för alla de länder som drabbas av det. Likt en smittosam sjukdom rasar en förbittrade kampen för individers och folks existens mot rasismen. Nu beror allt på om vi kan immunisera folken mot denna smittosamma sjukdom.

/Dr. Desider Balthasar. ”Die Gefährdung des Christentums durch Rassenwahn und Judenverfolgung” (”Rasvansinnet och judeförföljelserna som ett hot mot kristendomen”), Vita Nova Verlag, Luzern, 1935

Det som måste göras nu är att jag måste få fram några av dessa böcker, scanna dem och lägga ut dem på nätet (hej, antipiratbyrån, jag struntar blankt i er!). Två av dem finns på Judiska församlingsbiblioteket i Stockholm. Sen måste jag läsa klart SS-boken och ta reda på mer om Vita Nova förlag i Lusern, Schweiz.

Ett intressant uppslag och intressant information från ett oväntat håll.

Men… Nog blir man lite ledsen. Det finns sajter med hundratals nazistiska böcker och källor på nätet men 30-talets böcker MOT nazismen, som varnade för galenskapen, finns inte på nätet. De böcker som nazisterna polemiserade mot, som ofta gavs ut av de tyska exilsossarna i Prag eller av Vita Nova i Luzern, finns inte på nätet.

Vi har varit usla på att hedra de som varnade för nazismens dårskap. 

(”Die Ereignisse in Deutschland haben der Welt gezeigt, welches gefährliches Gift der Rassismus fur jedes Volk bedeutet, das von ihm angesteckt wird. Wie eine ansteckende Krankheit ist in der heutigen Zeit der ungeheuren Krise, in der Zeit des erbitterten Kampfes ums Dasein der Individuen und Völker der Rassismus zu werten. Es kommt darauf an, die Völker gegen ihn wie gegen eine ansteckende Krankheit zu immunisieren.” ^Dr. Desider Balthasar. ”Die Gefährdung des Christentums durch Rassenwahn und Judenverfolgung”, Vita Nova Verlag, Luzern, 1935, S. 8 bis 9.)

*********

/Min grundtanke bakom denna artikel och forsknings ”dagbok” är att folk vet för lite om de som kämpat mot terror, ondska och förtryck genom historien, vad de sa, gjorde och vad de stod för. Men även kunskapen om det de slogs mot, nazism, fascism och kommunism, är ganska dålig. Det vill jag rätta till på något sätt. Här i ”dagboken” samlar jag mina tankar om projektet. Och på liberologi-bloggen källorna till det förflutna.

Innehållsförteckning för dagboken: https://liberologi.wordpress.com/2012/05/19/en-sorts-dagbok/

Annons
3 kommentarer
  1. Nenne permalink

    Det känns som om antinazismen var väsentligare än antikommunismen? Lika illa båda två, enligt mig. Alla antinazistiska och historiska personer vi känner idag från 20-, 30- och 40-talen har jag känslan av att de inte var lika intensiva i sin avsky för kommunismen? Vad tycker du? Har jag rätt eller vad beror det på att jag uppfattar det så, tror du? Var det rasbiologin inom nazismen som gjorde att den stack ut mer och profilerade sig tydligare mot kommunismen? Kände folk inte till vad som pågick under Stalineran med alla folkmord och kommunismens imperialistpolitik österut? Jag är lite förbryllad över den till synes särskiljande kritiken mot dessa två totalitära ideologier. I alla fall att kritiken inte var lika vass och intensiv mot den ena som mot den andra.

  2. Nenne permalink

    Blev lite fel där. antinazismen och antikommunismen är inte lika illa båda två. Jag menar givetvis att både Nazismen och Kommunismen är lika illa.

Trackbacks & Pingbacks

  1. En sorts dagbok… « Liberala och historiska källor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: